Synnfjell er mer en bare Spåtind

Spåtind er en del av et større fjellparti kalt Synnfjell som ligger mellom Lillehammer og Valdres. Spåtind er riktignok områdets desidert høyeste punkt men også resten av Synnfjell har mye å by på, så det kan være verdt å ta deg tid til å utforske litt mer når du er i området for å gå på topptur. Alle som er glad i friluftsliv, jakt og fiske vil kunne finne mye å glede seg over. Synnfjell er et populært hytteområde, og på vinteren er her mer en 350 kilometer med preparerte løyper for langrenn gjennom et variert terreng med skog og vidder.

Skiglede for store og små

Grunnen til at fjellpartiet har blitt så populært for vinteraktiviteter er nok en kombinasjon av den flotte jobben som gjøres med tilrettelegging av sporet, og at her er svært snøsikkert, det er svært sjelden en dårlig sesong. Det store nettverket av preparerte løyper er stort sett lette å gå. Alle, uavhengig av ferdighetsnivå og alder, kan finne en løype som passer. Hele familien kan glede seg over å suse gjennom det glitrende postkortverdige snølandskapet. Foretrekker barna alpint er Spåtind skisenter ved Spåtind Sport Hotel stedet å dra. Her er det tilrettelagt for at både små og store barn kan finne glede og spenning.

Langsua nasjonalpark

Selv om mange drar hit for å stå på ski anbefales det å ta en tur til Synnfjell i løpet av årets tre andre årstider også. Søndre del av Langsua nasjonalpark inngår i området, og består av et landskap som i stor grad er urørt og villmarkspreget. Her kan du begi deg ut på noen virkelig flotte fotturer i vill og vernet natur. En anbefaling er å gå til Røssjøkollane, tre topper hvor du får en flott utsikt til blant annet Spåtind. Det er en kort, middels krevende tur på fem km gjennom variert skogs- og fjellterreng.

Overnatting for barskinger og luksusdyr

Fjellet lokker på oss nordmenn. Du kan lett ta med deg teltet og tilbringe flere dager i fjellheimen omgitt av uberørt natur, fri fra hverdagens stress og mas. Men om du er av typen som trenger litt mer komfort for å trives også når du skal på fjellet har du flere muligheter for å sjekke inn på hytte eller hotell. Turistforeningen har flere hytter i nærheten, og Torpa Fjellstyre har flere enkle utleiehytter med god beliggenhet for deg som vil ha en koselig base mens du utforsker landskapet. Ellers byr Spåtind Sport Hotel på myke senger og matservering for deg som vil unne deg litt luksus.

God mat og drikke hører med etter fjellturen

Det er også et must å stikke innom Synnfjellporten når du først er her. Dette er en liten tradisjonell fjellstue plassert i Synnadalen, like ved inngangen til Synnfjellet. Åpningstider er 10.00 til 18.00 på hverdager og til 20.00 i helgene. Her er det en liten kolonial, en koselig kafé med sesongbasert meny og en pub med alle rettigheter for deg som mener noe godt i glasset hører med som en passende avslutning på en lang fjelltur. Men ikke bare det, her er i tillegg selskapslokaler til utleie dersom du ønsker å feire en av livets store begivenheter omgitt av storslått natur.

Et bærekraftig turmål

Flere aktører jobber aktivt med å sikre at Synnfjell forblir et bærekraftig reisemål. I dette arbeidet inngår samarbeid mellom lokale produsenter for å kunne gi deg kortreist lokal mat på serveringsstedene, og holdningskampanjer for å øke bevisstheten om at naturen og dyrelivet er sårbare ressurser som vi alle må gjøre en innsats for å bevare. Uberørt natur er noe det bare blir mindre og mindre av på verdensbasis, men også i Norge. Det er dette som gjør Synnfjell fjellparti spesielt og verneverdig. Her kan vi skru av mobilen og søke tilbake til det enkle ukompliserte livet i fjellet.

Leave a Comment