Med sine 1 414 meter over havet er Spåtind det høyeste punktet på Synnfjellet, og ligger midt mellom Fagernes i vest og Lillehammer i øst. Toppen befinner seg på grensen mellom kommunene Etnedal og Nordre Land i Oppdal fylke. Spåtind ligger såpass høyt at det herfra er det god utsikt over fjelltopper i hele seks fylker, og kun Gaustadtoppen og Rjukan kan skilte med samme utsikt. Fra Spåtind kan du se Norefjell, Hallingskarvet, Hemsedal, Valdresfjellene Skaget og Rundemellem, Jotunheimens høye topper som Glittertind og Hurrungane, samt Rondane, Alvdalsfjellene, Ringebufjellene og Hafjell. Herfra kan også du også se kirken på Stange og søsterkirkene på Hadeland.

Fottur til Spåtind

I skjørtekanten til Spåtind ligger det mange hyttefelt, hvorav de største ligger i Synnadalen på østsiden av fjellet, og i Hugulia på sørsiden. I Synnadalen finner du også en alpinbakke og et hotell. Dette er et egnet utgangspunkt for fotturer til Spåtind, i tillegg til Lenningen og Fjellsætri i Etnedal. Oppstigningen er på om lag 550 høydemeter, og tar rundt 2–2,5 timer. Dette er en forholdsvis enkel tur som egner seg for barn, da ruten heller ikke er for lang med sine 6 kilometer én vei. Det er også gode parkeringsmuligheter der stiene starter, uansett hvor du ønsker å starte fra.

Hvordan komme seg dit?

Kommer du via Fagernes, følger du veien mot N. Etnedal og kjører videre i retning Lillehammer til Feplassen. Her parkeres bilen langs veien i egnede parkeringslommer. Den merkede stien starter her. En kan også starte oppstigningen fra Lenningen, og følge DNT-ruten mot Haugulia. Velger du Fjellsætri som utgangspunkt, kjører du fra Fladeøygard i Etnedal, og følger skiltene mot Lillehammer og Rust. Ta av ved Bakkebygda og Gamlestølen. Her er det bomvei videre for å komme til Fjellsætri. Her er det godt med parkering, og stien er lett å gå. Vel oppe på Spåtind, kan du skrive deg inn i gjesteboken som ligger i postkassen på toppen.

Skyteskiven

Spåtind har fått en ny severdighet, en sikteskive med 155 siktepunkter, og er således en av de største sikteskivene i landet. Sikteskiven er laget av Jan Wollan, en pensjonist fra Gjøvik bosatt i Oslo. I fire år jobbet han på sikteskiven, som er laget av syrefast stål for å stå imot vær og vind. Alle siktepunktene er kvalitetsikret til slik presisjon at en del myter er avlivet. En av mytene er at en kan se Tryvannstårnet fra Spåtind – dette er avslørt som oppspinn, da dette er fysisk umulig siden Tryvannstårnet er 70 meter for lavt til å kunne sees. Wollan har imidlertid laget siktepunkt i retning Tryvann.

Siktepunkter

Fra toppen av Spåtind er det utsikt til fjelltopper i hele seks fylker, og en kan se Mjøsa fra to steder. Wolla har ikke bare lagt til fjelltopper som siktepunkter, men også andre severdigheter som søsterkirkene på Hadeland og kirken i Stange. Wolla dro selv til Hamar og Minnesund for å se om en kunne se Spåtind derfra, og det var verdt turen. Flere 2 000-meters topper i Jotunheimen og Rondane kan sees. Sikteskiven ble laget på oppdrag for Hugulia Hyttegrend, og finansiert av kommunene Nordre Land og Etnedal, i tillegg til Team Tronrud og Etnedal Sparebank.

Frakt

Sikteskiven veier oppunder 100 kilo med sin solide sokkel, og det var slett ingen enkel sak å få fraktet delene til toppen av Spåtind med sine bratte oppstigninger. Til oppstigningen ble det brukt en beltegående elgtrekker, utlånt av en privatperson på Dokka. Det tok tre mann å få fraktet sikteskiven til toppen, og to elektriske bormaskiner ble brukt for å feste den til grunnen. Wolla har laget flere sikteskiver i sitt liv, men dette er den desidert største av sitt slag. Først lagde han en modell i papp, som han tok med seg til Spåtind for å kvalitetsikre skiven med.

Leave a Comment