Spåtind – utstyr til fjellturen

Altfor ofte hører vi om personer som legger ut på fjelltur uten riktig utstyr. Dette kan ende riktig ille, og ikke sjelden kan du lese i avisen om redningsaksjoner med helikopter og redningshunder. Slike hendelser kan heldigvis begrenses ved at du som turgåer gjør de riktige forberedelsene i forkant av turen, og passer på å ta med deg riktig utstyr. Dette gjelder uansett hvor du går på tur, men kanskje spesielt om du skal opp til toppen av Spåtind. Denne fjelltoppen ligger hele 1 414 meter over havet, og er høyeste punkt på Synnfjell. Les om utstyret du bør ta med deg, her.

Husk gode sko

Noe av det viktigste å passe på før du legger ut på fjelltur, er å ha et par gode sko på føttene. Veien opp til Spåtind er kupert, og du kan fort vrikke ankelen og det som verre er dersom du ikke har stabile fjellsko som gir støtte til ankelen. Pass på at sålen er relativt stiv, slik at du ikke kjenner spisse steiner under føttene. Med gode sko kan vi love deg at turen blir langt mer behagelig. Velg et par sko du har gått inn, slik at du unngår smertefulle gnagsår. Ta gjerne med gnagsårplaster i tilfelle.

Tenk sikkerhet

Noe annet som er viktig å tenke på før du bestiger Spåtind, er at sikkerheten alltid kommer først. Du bør blant annet huske på å ta med deg mobiltelefon og gjerne en nødlader, slik at du kan ringe etter hjelp dersom en situasjon skulle oppstå. Planlegger du å stå på ski, bør du ha med deg riktig skredutstyr og chip i jakken slik at redningsmannskapene kan finne deg raskest mulig om uhellet skulle være ute. Ta også med deg førstehjelpsutstyr i sekken, som plaster, bandasje, saks og lignende. I tillegg til utstyr bør du gå sammen med noen andre – det gir økt sikkerhet.

Mat og drikke

Som du sikkert vet, kreves det mye energi av kroppen å skulle bestige Spåtind. Turen tar flere timer, og da er det viktig med mat- og drikkepauser underveis. Vi anbefaler deg å pakke ned energitett mat i sekken, som rosiner, sjokolade, pølser og grove brødskiver. I tillegg er det godt med noe varmt å drikke, så du kan med fordel ta med deg termos med kakao, kaffe eller toddy. Husk også å ta med vann, slik at du holder kroppen hydrert underveis. Ta gjerne med stormkjøkken slik at du kan tilberede varm mat på veien, det smaker ekstra godt.

Klær

Litt avhengig av hvilken årstid du skal bestige Spåtind på, er du nødt å kle deg etter været. Husk at været raskt kan skifte fra sol til snø og vind når du er på fjellet, så det kan være lurt å ta med seg ekstra skift i ryggsekken. Kle deg gjerne med en pustende ulltrøye innerst mot huden, da dette vil holde deg tørr og varm. I tillegg bør du ha en vann- og vindtett skalljakke utenpå. Ull og skallklær gjelder også for beina. Om sommeren trenger du ikke kle deg like varmt, naturligvis, men ta med vanntett jakke i tilfelle.

Behagelig ryggsekk

Dette er kanskje viktigere enn du tror, men det å ha en behagelig ryggsekk er alfa og omega når du legger ut på fjelltur og skal bestige Spåtind. Finn helst en sekk som gir støtte til korsryggen, slik at du ikke får feilbelastninger. Sekken bør også kunne festes med seler rundt mage/bryst, slik at den ikke sklir av underveis. Sekken skal også romme alt utstyret, så ikke velg den minste sekken du har. Det er praktisk om du har plass til jakken din i sekken om du blir varm underveis. Mange ryggsekker har praktiske holdere til drikkeflaske, slik at den er lett tilgjengelig mens du går.

Leave a Comment