Dokka ligger i Oppland fylke, og er en landsby og administrasjonssenter i kommunen Nordre Land. Tar du utgangspunkt i Spåtind/Synnfjell, så er dette det nærmeste handelsstedet du kan finne. Dokka, som ligger sør for Randsfjorden, har oppunder 3 000 innbyggere. Hit trekkes også innbyggere fra omkringliggende bygder, da Dokka har flere kjøpesentra. Her kan nevnes Bondlidsenteret, Bergfossenteret og Sentrum. Foruten et godt handelssenter, har Dokka barneskole, ungdomsskole, videregående og flere barnehager, i tillegg til sykehjem, bibliotek og ungdomsklubb. Dokka arrangerer også sine Sommerdager, som er et sommerarrangement som går av stabelen en helg i juni hvert år.

Samferdsel

Langs østsiden av Randsfjorden går Fylkesvei 33, som går fra sør og fortsetter nordvestover til Bjørgo og Etnedal. På vestsiden av Randsfjorden finner du Fylkesvei 245, som går sørover, mens Fylkesvei 250 går delvis gjennom og forbi Aust-Torpa, over Vingromsåsen og nedover til Vingrom sør for Lillehammer. Denne fylkesveien er 46 kilometer lang. Den gamle Valdresbanen, med forbindelse til Gjøvikbanen, gikk opprinnelig fra Eina til Fagernes, en strekning som ble åpnet i 1906. Persontrafikken ble imidlertid innstilt i 1988, mens godstogene fortsatte i trafikk fram til 1999. Om sommeren settes det opp turisttog mellom Eina og Dokka, mens nord for Dokka kan du sykle dresin.

Handel

Handel er en av de største næringene på Dokka, noe som har ført til en aktiv handelsforening ved navn Landsbylauget. De gjennomfører flere arrangementer gjennom hele året. Dette trekker folk til Dokka. Av de mest kjente arrangementene kan nevnes Landsbymarked, Vintermarked, Landsbyfest, julegateåpning m.m. Dokka er et av de beste handelsstedene i Oppland. Her er om lag 40 butikker, fem matvarebutikker og syv spisesteder. Handelsnæringen på Dokka kjennetegnes av god service og kunnskap hos personalet, som kan faget og innehar god kunnskap om produktene de selger. Det er gode parkeringsmuligheter på hele Dokka, og ikke minst er den gratis.

Landsbyen Dokka

Ikke bare kan Dokka skilte med landsbystatus, men hele seks ganger i året arrangeres det landsbymarked i de koselige gatene på Dokka. Etter OL på Lillehammer begynte en så smått å snakke om hvilken rolle Dokka har, noe som resulterte i at Dokka ble erklært som landsby. Det er noe ekte ved å bli erklært landsby. Landsbyfesten i gatene på Dokka foregår hver seks ganger i året, også om sommeren. Da stenges Storgata og fylles med koselige salgsboder. For ekstra landsbypreg arrangeres landsbyspelet, landsbyskogen, landsbyens sterkeste mann, landsbyadvokat, landsbylege, landsbycachera og mer. Under landsbymarkedet foregår en stor auksjonen av akvariefisk som en artig finurlighet.

Lands Museum

Hver torsdag i hele juli holder Lands Museum åpent for publikum som ønsker å oppleve seterlivet fra innsiden. Seterdagene tilbyr spennende, artige og lærerike gjøremål for både små og store. Her kan nevnes ridning på ponni for barna, samt mulighet til å klappe andre dyr, kombinert med øvrige aktiviteter som endres fra uke til uke. På de ulike seterdagene kan du blant annet bli med på brødbaking, ysting, plantefarging, spinning, såpekoking og flatbrødbakst mm. Landhandelen holder åpent hver dag, og i kaféen er det sommerservering med både rømmegrøt, kaker og kaffe på menyen. Du finner også kulturelle innslag i form av en sommerutstilling i utstillingsrommet.

Overnatting og servering

Har du lagt turen til Dokka og søker overnatting, så finnes flere muligheter i sentrum eller nærmeste omegn. På Dokka finner du et motell, campingplasser og hytter til leie, mens du i omegn finner hoteller og ytterligere hytter og campingplasser. Til tross for at Dokka ikke er store landsbyen, finnes et godt utvalg av restauranter og serveringssteder. Her finnes pizzarestauranter, thaimat, kinamat og typisk norsk mat servert på kafé eller restaurant. De fleste serveringsstedene ligger i nærheten av hverandre, og er enkle å finne i landsbybildet. I høysesongen er det størst aktivitet, det vil si fra juni til september, og det er også da det er mest værsikkert.

Leave a Comment